неділя, 9 лютого 2025 р.

Австрійський шоколадний торт Захер від Євгена Клопотенка

Шоколадний торт Захер

Справжня зірка австрійської кухні — торт Захер — з’явився на світ у 1832 році завдяки 16-річному кондитеру Францу Захеру. З тої пори маленька кулінарна вигадка австрійського юнака встигла стати одним з найпопулярніших у світі десертів та завоювати любов мільйонів. І не дарма, адже вологі шоколадні коржі, шоколадна ж глазур та абрикосовий конфітюр, об’єднуючись в одному торті утворюють по-справжньому чарівний смак! До речі, радимо також спробувати  шоколадний торт на день народження у стилі Гаррі Поттера.

Яка форма потрібна для торту

Для випікання бісквіта ми використали роз’ємну форму, діаметром 22 см, підійде також форма 26 см в діаметрі (хоча тоді коржі вийдуть трішки тоншими).

Обираємо найкращі інгредієнти

Шоколад для коржів та глазурі беріть з вмістом какао-бобів не менш як 70 %. А от для виконання напису підійде і молочний шоколад.

Начинка у класичному Захарі виконують з абрикосового конфітюру, ми ж вирішили використати звичайний домашній джем (або варення), адже такий продукт з більшою імовірністю знайдеться вдома у наших читачів. Загалом ви можете експериментувати з начинкою використовуючи різні види джемів.

Як можна зробити торт Захер ще смачнішим

За бажанням, щоб десерт вийшов ще вологішим та м’якшим, коржі можна додатково просочити цукровим сиропом, Для цього у сотейник додайте 130-150 мл води та 2 ст. л. цукру з гіркою. Доведіть воду до кипіння, щоб цукор в ній повністю розчинився та охолодіть до кімнатної температури. Цим сиропом полийте коржі перед змащуванням абрикосовим варенням.

Як приготувати торт Захер

Приготування 1 год 15 хв+2 год
Порції 6
Складність medium

Інгредієнти

Для бісквітних коржів
7 яєць
200 г цукру
10 г ванільного цукру
⅕ ч. л. солі
240 г чорного шоколаду
220 г пшеничного борошна
180 г масла
250 г абрикосового джему або варення
Для глазурі
200 г чорного шоколаду
100 г масла
Для декору
100 г молочного шоколаду
50 г масла

Торт Захер: покроковий рецепт

Крок 1
Ретельно збийте 7 яєць з 200 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібкою солі. Суміш повинна посвітлішати, збільшитися в об'ємі в кілка разів, а на її поверхні повинні утворитися бульбашки.
Збиті з цукром яйця для бісквіта
Крок 2
Розтопіть 240 г чорного шоколаду та 180 г масла на водяній бані, помішуючи. Дайте шоколадній масі трішки охолонути (щоб не згорнулися яйця), а тоді тонкою цівкою влийте її до збитих з цукром яєць.
Введення розтопленого шоколаду в збиті з цукром яйця
Крок 3
Обережно, повільними хвилеподібними рухами змішайте збиті яйця та розтоплений шоколад за допомогою силіконової лопатки.
Вимішування тіста
Крок 4
Додайте в рідкі інгредієнти 220 г борошна і такими ж обережними рухами, замісіть тісто на бісквіт. Форму для випікання змастіть маслом та присипте борошном (французька сорочка). Викладіть тісто у змащену маслом форму для запікання.
Викладання тіста у форму
Крок 5
Випікайте бісквіт у розігрітій до 180 градусів духовці 40-45 хв (режим нагрівання “верх-низ”). Спечений бісквіт охолодіть до кімнатної температури.
Готовий бісквіт
Крок 6
Бісквіт розріжте навпіл, щоб у вас утворилося два коржі. Зберіть торт: змастіть перший корж абрикосовим джемом, накрийте його другим коржем
Змащування коржа абрикосовим варенням
Крок 7
Для глазурі: розтопіть 200 г шоколаду та 100 г масла на водяній бані, помішуючи та змастіть торт цією сумішшю.
Змащування торта шоколадною глазур'ю
Крок 8
Поставте торт в холодильник для стабілізації щонайменше на 2 год. Опісля можна зробити додатковий декор — напис. Для цього на водяній бані розтопіть 100 г шоколаду та 50 г масла, перемішайте, викладіть масу в кондитерський мішок та зробіть напис на торті.
Радимо придбати підписку на наш сайт, щоб відключити рекламу та створити зручну кулінарну книгу з рецептами
Розтоплення шоколаду з маслом для виконанння напису
Ставте нам питання й пишіть коментарі. Ми проробляємо кожен рецепт, перш ніж поділитись з вами, тому нам важливо розуміти, чи все у вас виходить. Якщо щось пішло не так, ми обовʼязково допоможемо.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар